15% korting op bijna alles! Kom ook langs in onze fysieke winkel geopend op zaterdag van 10:45 - 16:00 uur. 

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

7 Tips voor een veilige slaapomgeving voor je baby

7 Tips voor een veilige slaapomgeving voor je baby


Of je nu kiest voor een eigen kamertje voor je baby, of juist voor samen slapen met je baby. Kies je voor een wiegje, een co-sleeper of misschien al een ledikant? Kies vooral wat jij wilt en waar jij je als ouder goed bij voelt. Je wilt natuurlijk wel dat je kindje op een veilige manier kan slapen. In deze blog geef ik je een aantal tips voor een veilige en slaapomgeving voor je baby. 


1. Kies voor de juiste houding

Je kindje leg je het beste op zijn/haar rug te slapen. Tot de leeftijd dat je kindje zelf kan rollen naar zijn buik en weer terug, is de rugligging het meest veilig. Je wilt namelijk dat je baby vrij kan ademen. Als het gezichtje in het matras terecht komt krijgt je baby geen verse luchttoevoer meer. 


2. Kies voor een veilige slaapplek

Een veilige slaapplek is een wiegje, ledikant of co-sleeper. Zelf adviseer ik ouders om hun baby dichtbij hen te laten slapen. Een co-sleeper is daar een ideale manier voor. Tot de leeftijd van 6 maanden zijn er verschillende richtlijnen die voorschrijven dat dichtbij je baby slapen bevorderlijk is voor de hechting alsmede voor het voorkomen van wiegendood. Kies liever niet voor een babynestje als vaste slaapplek, want het hoofdje van je baby kan tegen de rand komen en daardoor is er verstikkingsgevaar. 
Een andere optie is het samen slapen in het ouderlijk bed. Ik ben niet per definitie tegen samen slapen met je kindje, lees daarvoor mijn blog op mijn site. Of lees deze blog over veilig samen slapen.


3. Zorg voor de juiste temperatuur van de kamer

De ideale kamertemperatuur is 16-18 graden. Let daarbij dus ook goed op de slaapkleding van je baby. Zorg dat je kindje het niet te warm en niet te koud heeft. Dat kun je makkelijk voelen door even met je vingers aan het nekje te voelen. Meer informatie hierover vind je hier


4. Zorg ervoor dat er geen losse dingen in het bedje van je baby liggen

Losse knuffeltjes, doekjes, dekentjes, dat soort dingen zijn echt nog niet nodig bij je baby. Je baby kan zonder dat hij het door heeft dit per ongeluk over zijn hoofdje trekken wat voor verstikkingsgevaar kan zorgen. Denk bijvoorbeeld ook aan een stootkussen of hoofdbeschermer, niet doen! Extra speentjes zou ik wel adviseren zodat je die snel kunt pakken en straks kun je je baby leren hem zelf te pakken, als je speentjes bij je baby gebruikt.


5. Zorg voor het juiste ademende beddengoed/matras. 

Laat je voorlichten voor een goed matrasje voor je baby. En daarbij zorg voor de juiste lakentjes. Een waterdichte molton of laken voor het doorlekken zou ik niet adviseren. Kies je er wel voor, leg die dan onder het lijfje en niet onder het hoofdje. 


6. Zorg voor de juiste slaapkleding

Ik adviseer hierbij ook te kiezen voor ademende materialen (zoals wol/zijde), welke verwarmen maar ook ademen als je baby het warmer heeft. Gebruik geen dekbed voor je baby maar liever een slaapzak met eventueel een lakentje of dekentje er strak over heen.
Inbakeren kan een fijne manier zijn om je baby geborgenheid te geven die eerste maanden en daarbij te helpen bij het slapen. Inbakerzakjes zijn prima slaapzakjes om je baby in te laten slapen. Er zijn verschillende soorten dus laat je goed informeren om te kijken welke het beste bij je baby past. En let op, zodra je baby begint te rollen moet je het inbakeren afbouwen (dit kun je stapsgewijs afbouwen). 


7. Zorg voor een schone en frisse slaapkamer

Frisse lucht is belangrijk, en natuurlijk helemaal in de kamer waar je baby slaapt. Lucht het kamertje dagelijks door de ramen even open te zetten. Houd wel rekening met tocht als je ervoor kiest om een raampje ook ’s nachts open te laten. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan een luchtbevochtiger welke zorgt voor een goede luchtvochtigheid. En uiteraard, rook niet in de kamer waar je baby slaapt. 


Deze tips geven je wat handvatten voor het creëren van een veilige en fijne slaapomgeving voor je kindje. Natuurlijk spelen er nog meer factoren mee bij het slapen van je baby.

Even voorstellen 

Ik ben Marieke, kinderslaapcoach en ervaringsdeskundige. Uit mij eigen ervaring ben ik de opleiding gaan doen en mijn praktijk begonnen. Mijn kindjes sliepen niet of slecht en ik weet wat slaaptekort kan doen binnen een gezin. En wat het als moeder kan betekenen als je door slaaptekort in een postnatale depressie of burn-out terecht komt.
Andere gezinnen helpen is mijn passie geworden. Daarbij zie ik het als mijn roeping om meer bewustwording te creëren over het feit dat slapen niet vanzelfsprekend is. En dat je op een liefdevolle manier, zonder te laten huilen, kunt werken aan slaap. Wil jij meer weten of eens sparren over het slapen van jouw kindje? Wil je gewoon even je hart luchten of heb je vragen? Heb je meer tips of advies nodig of wil je gewoon eens kennismaken? Neem gerust contact op via mijn website: Studio Uil

 

 

Meer slaap informatie? 

We kunnen ons het heel goed voorstellen dat wanneer je je eerste kindje verwacht je eigenlijk geen idee hebt hoe het allemaal zal gaan. Daarom hebben we informatie verzameld die ook wij graag hadden willen weten voor onze eerste kindjes geboren waren. Schrijf je in op deze pagina en ontvang de informatie gratis op de mail :). 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Babyfoons & straling In het buitenland zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft. Straling is niet zo gezond namelijk. In Nederland zijn we een beetje met andere dingen bezig en wordt h
  4. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
Gerelateerde producten