Alles over inbakeren
Als je op zoek bent naar informatie over inbakeren zul je een baby hebben die onrustig of slecht slaapt. We leggen je in deze blog uit wat inbakeren nu precies is, waar je op moet letten en wat de verschillende opties zijn.
Wat is inbakeren?
Inbakeren is het stevig inpakken van je baby in doeken (of een inbakerslaapzakje). Baby's vinden dit prettig omdat het geborgenheid geeft. Ze komen immers ook net uit een plek waar ze stevig zaten ingepakt, namelijk je buik. De buitenwereld met alle geluiden en vrijheid kan soms even te overweldigend zijn. Na een heftige bevalling, bij erge krampjes en reflux kan je kindje moeite hebben met in slaap komen, inbakeren kan helpen met sneller in slaap vallen.
Waarom inbakeren?
Je baby slaapt rustiger, dieper en beter. Als je baby zich bijvoorbeeld wakker maakt met zijn armpjes kan inbakeren een oplossing zijn.
Kanttekening: wanneer je borstvoeding op verzoek geeft is inbakeren niet aan te raden. Omdat je baby dieper slaapt kun je hongersignalen missen. Op deze manier kan de bloedsuikerspiegel te ver dalen met alle gevolgen van dien.
Wanneer inbakeren?
- Als je een onrustige of overprikkelde baby hebt;
- Als je baby zichzelf wakker maakt door ‘het maaien’ met de handjes
- Als de slaapjes kort zijn;
- Als je baby moeite heeft om zelf in slaap te vallen;
- En: als je zeker weet dat er niets anders aan de hand is. Bijvoorbeeld iets medisch of een allergie.
Wanneer niet inbakeren?
- Als je baby koorts heeft (i.v.m. warmtestuwing);
- Wanneer je borstvoeding geeft op verzoek;
- De eerste 24 uur na een vaccinatie;
- Bij benauwdheid of een luchtweginfectie;
- Bij kans op een dysplastische heupontwikkeling; (dit geldt niet voor de ergoCocoon inbakerslaapzakjes, deze hebben genoeg ruimte om de beentjes in de natuurlijke open positie te leggen)
- Als je baby een afwijking in de wervelkolom heeft;
- Als je baby in een stuit heeft gelegen (verhoogde kans op heupafwijking) en nog geen echo heeft gehad om te zien of alles in orde is met de heupjes. (Je mag dan niet strak inbakeren, met een inbakerslaapzakje kan bijv. wel).
- In de kraamweek. Mama en baby moeten dan nog op elkaar leren inspelen, door inbakeren kunnen er signalen verloren gaan.
Hoe inbakeren?
Wat het beste bij jullie past kan niemand voor je beslissen. Je kunt je baby inbakeren met een losse doek, hier zijn verschillende manieren voor. Deze verkopen we bij ikbenmama niet, simpel omdat daar teveel mee mis kan gaan als je dit niet op de juiste manier doet.
Onze voorkeur gaat uit naar een inbakerslaapzakje. De armsgaten hebben drukknoopjes die je kunt sluiten als de armpjes van je baby in het slaapzakje zitten. Dit geeft toch een geborgen gevoel, je kindje maait zichzelf niet wakker met de armpjes omdat deze in het slaapzakje zitten én het slaapzakje loopt vanuit de heupjes wijder uit zodat er geen druk op de heupen en benen komt te staan wat weer beter is voor de ergonomie.
Wanneer ga je het inbakeren weer afbouwen?
Inbakeren wordt vaak gedaan in de eerste periode van het leven van de baby. Rond 3 a 4 maanden ga je het inbakeren afbouwen, wanneer je baby uit zichzelf om gaat rollen moet hij zijn handjes weer vrij hebben om zich te kunnen verplaatsen. Zo voorkom je dat het gezichtje in het matras terecht komt (rebreathing). Afbouwen kun je met een inbakerslaapzakje ook heel makkelijk doen. Één voor een gaan de armpjes uit het slaapzakje tot je kindje gewend is met 'losse armpjes' te slapen.
Meer slaap informatie?
We kunnen ons het heel goed voorstellen dat wanneer je je eerste kindje verwacht je eigenlijk geen idee hebt hoe het allemaal zal gaan. Daarom hebben we informatie verzameld die ook wij graag hadden willen weten voor onze eerste kindjes geboren waren. Schrijf je in op deze pagina en ontvang de informatie gratis op de mail :).
Nieuwsbrief voor alle mama's
Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt.