15% korting op bijna alles! Kom ook langs in onze fysieke winkel geopend op zaterdag van 10:45 - 16:00 uur. 

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

De natuurlijke maaginhoud van een baby

Waarom een baby vaak kleine beetjes drinkt

Laten we voorop stellen dat een gevoede baby het allerbelangrijkste is. Of dit nu via de borst, fles of met kunstvoeding is. Waar echter vaak misverstanden over bestaan is de hoeveelheid die je baby per keer kan drinken. 

De natuurlijke maaginhoud van een baby 

Bedenk je eens hoe groot een baby maagje eigenlijk is, best klein, zo groot als het vuistje. Het is daarom heel normaal dat een baby in het begin vaak kleine hoeveelheden drinkt. Dit is ook beter voor de maag. 

De maagcapaciteit gaat geleidelijk omhoog:

  • 1 dag oud: 5 tot 7 CC (genoeg voor het colostrum) 
  • 2 dagen oud: 16 cc
  • 3 dagen oud: 22 tot 30 cc 
  • 10 dagen tot 3 weken oud: 40 tot 60 cc

Dit is in het begin, en je ziet dat het langzaam oploopt. 

  • 1 tot 6 maanden langzaam toenemend: 60 tot 100 cc
  • 6 tot 12 maanden langzaam toenemend: 100 - 150 cc
  • 12 maanden: 150 cc
  • 24 maanden: 210 cc
  • 5 tot 6 jaar: 250 cc
  • volwassene: 500 cc

Je ziet dus dat je al snel teveel kan geven en het maagje op kan rekken. Wat vooral verbazend is zijn de hoeveelheden die op de kunstvoedingsverpakkingen staan vermeld. Met die hoeveelheden zal je kindje minder flessen hebben, maar wel veel meer drinken per keer dan het maagje eigenlijk aankan. Het is dus beter om kleinere hoeveelheden per keer te geven verdeeld over meerdere voedingsmomenten om die natuurlijke maagcapaciteit te waarborgen. Voor een baby in zijn eerste levensmaanden kun je uitgaan van 8-12 voedingsmomenten per 24 uur. Dit lijkt veel, maar als je er dus overnadenkt valt het best wel mee ;).

Voeden op verzoek is heel natuurlijk

Voeden op verzoek link je al snel aan borstvoeding, maar je kunt ook zeker met de fles op verzoek voeden. Je hoeft dan niet op de klok te kijken maar je geeft je baby telkens als hij honger heeft de melk. Kijk dus goed naar je baby en leer de hongersignalen herkennen, zo duurt het niet te lang voordat hij wat krijgt en overstuur raakt. Hongersignalen zijn bijvoorbeeld: smakken, handjes sabbelen, geeuwen na het wakker worden en de handjes naar de mond brengen. Deze zul je snel genoeg herkennen wanneer je ze ziet. Houdt met kunstvoeding wel rekening met de hoeveelheden en de natuurlijke maaginhoud. 

Wanneer je borstvoeding geeft kun je je baby aan de borst leggen wanneer hij de hongersignalen laat zien. Je kunt je baby ook bij diezelfde signalen de fles geven. 

Voeden op verzoek is niet alleen op het verzoek van baby. Met de borstvoeding kan het voorkomen dat je borsten zwaar en vol aanvoelen als er te lang tussen de voedingen zit. Je borsten stemmen zich af op je baby. Dit gebeurt de eerste 6 weken en hierbij kun je stuwing ervaren. Elke keer als je last hebt van stuwing krijgen je borsten een seintje dat er minder melk aangemaakt moet worden, ze zitten immers vol en worden niet geleegd. Je mag je baby dan dus ook aanleggen op mama’s verzoek ;). 

Als je borstvoeding geeft op verzoek kan dit in het begin heel pittig zijn. Borstvoeding wordt namelijk goed verteerd en ze zullen sneller weer honger hebben dan wanneer je kunstvoeding geeft. Zo kan het voorkomen dat je in het begin eerder elke 2 uur in plaats van elke 3 uur een voedingsmoment hebt. Maar dit stabiliseert dus vanzelf wanneer jullie helemaal op elkaar zijn ingespeeld! 

Borstvoeding uit de fles wanneer je borstvoeding geeft


Wanneer je borstvoeding geeft en je na een aantal maanden weer moet gaan werken, of je je partner af en toe een flesje wil laten geven kun je vanaf 5/6 weken kleine beetjes afgekolfde melk geven in een flesje om te oefenen. Doe dit voor een voeding zodat je daarna nog wel de borst kan geven. Let wel op met het afkolven op dit termijn en eerder als je verder live borstvoeding geeft. De kans op overproductie ligt op de loer. 

 

TIP “Je kunt een Haakaa kolf bij de eerste ochtendvoeding op de borst zetten waar je baby niet uit drinkt om melk op te vangen. Zo heb je een klein voorraadje om te oefenen zonder dat je echt hoeft te kolven.” - Andrea team ikbenmama

 

Het beste is om therapeutisch te voeden. Je baby zo rechtop mogelijk houden en de fles horizontaal. Zo krijg je een langzame melkstroom en moet je kindje er wat meer moeite voor doen zonder dat de melk met bakken tegelijk het mondje binnen stroomt. Met borstvoeding pak je het beste de kleinste maat speen (meestal is dit maat 0 of een prematuren speen), deze melk is namelijk een stuk dunner dan kunstvoeding en zal sneller door het gat van de speen gaan.

Als je voedt op verzoek kan het lastig zijn te bepalen hoeveel je in het flesje moet doen. Hiervoor is een formule ontwikkeld. Maar kijk ook goed naar je kindje, op verzoek betekent namelijk ook dat als hij klaar is, hij ook echt klaar is. 

  • 1e maand: 150cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u. Op 1 maand is de natuurlijke maaginhoud ongeveer 60cc.
  • 2e maand: 140 cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 3e maand: 130cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 4e maand: 120cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 5e maand: 110 cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 6e maand: 100 cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u. Op 6 maand is de natuurlijke maaginhoud ongeveer 100 cc.

    (bron La Leche League

Dit is natuurlijk geen wet, dus blijf naar je kindje kijken. Kom je met het uitrekenen van deze formule op meer uit dan de natuurlijke maaginhoud geef dan meerdere voedingen in plaats van de hoeveelheid te verhogen. Lijkt je baby nog honger te hebben warm dan nog een 20 cc op (uiteraard met inachtneming van die natuurlijke maaginhoud). Zo kom je steeds dichterbij de hoeveelheid die je kindje vraagt.
Dat een baby nog honger signalen afgeeft of onrustig is na een voeding kan ook te maken hebben met zuigbehoefte. Check dus eerst of dit niet het geval is, een baby aan de borst kan met het tutten aan de tepel makkelijk in slaap vallen zonder dat hij veel voeding binnen krijgt. Met een fles wordt dat moeilijker dus missen ze een stukje zuigbehoefte. Dit kun je oplossen door een fopspeen aan te bieden. Na 6 maanden kan de formule wat moeilijker toepasbaar zijn omdat ze dan ook vast voedsel gaan eten.

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
Gerelateerde producten