15% korting op bijna alles! Kom ook langs in onze fysieke winkel geopend op zaterdag van 10:45 - 16:00 uur. 

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Ergonomisch dragen

Wat betekent het nu eigenlijk, ergonomisch dragen? En waar moet je op letten?

Pure Baby Love geweven draagdoek

Wat is ergonomisch dragen?

Misschien is het wel een van de belangrijkste termen in de draagwereld: ergonomisch. Maar wat is dat nou eigenlijk? Ergonomie staat voor de wetenschap tussen de mens en zijn omgeving. Bij het dragen van je baby wil dit zeggen dat je je kindje bij je draagt op een manier die voor zowel je baby als voor jou fysiek fijn voelt en je geen lichamelijke klachten krijgt. Je volgt hiermee de natuurlijke houding van het lichaam. 

Wat is een juiste ergonomische houding voor je baby?

De ruggengraat van een baby heeft de zogenoemde J vorm, je kunt je voorstellen dat als je rug in een bepaalde houding staat het niet fijn is als hij gedwongen wordt een andere houding aan te nemen. Daarom vinden de meeste kindjes het niet fijn om recht op de rug te liggen. Voordat de ruggenwervel echt helemaal ontwikkeld is naar de S vorm die volwassenen hebben ben je 18 jaar verder.

Met een ergonomische houding voor je baby bedoelen we; de knietjes zitten altijd hoger dan de billetjes (dit noemen ze de M houding of kikkerhouding) en de natuurlijke houding van de rug wordt ondersteund, ook naarmate je kindje ouder* wordt blijft dit zo. Het ruggetje moet de kans krijgen om zijn natuurlijke bolling aan te nemen. Ook moet er knie tot knie ondersteuning zijn, zodat de benen niet naar beneden bungelen en je kindje de juiste ondersteuning heeft. Door deze houding wordt het gewicht op de juiste manier verdeeld en zal de persoon die het kindje draagt ook minder snel last krijgen van zijn rug. 

*Bij kindjes die zelfstandig los kunnen lopen, is knie tot knie ondersteuning en een hoog rugpand minder noodzakelijk. Let wel; dat dit voor zowel drager als gedraagde minder comfortabel zit.

Even een voorbeeld; ga zelf eens op een stoel helemaal achterin zitten zodat je knieholtes de zitting van de stoel raken, ga hierna naar voren om net niet op het puntje van je stoel te zitten, wat zit er dan fijner? Daarmee kun je het verschil goed voelen. Als je een ergonomische draagzak/ doek hebt, betekent dit dat de houding in de drager of doek er als volgt uit ziet:

ergonomische draaghouding

(Bron afbeelding: Baby Doo USA 2015)

Op de volgende afbeelding zie je goed het verschil tussen niet en wel ergonomisch.

 

ergonomische draagzak

 

Hoe herken je een niet ergonomische draagzak?

Helaas kan de term ergonomisch te pas en te onpas gebruikt worden, het staat dan ook regelmatig op verpakkingen te pronken van niet-ergonomische draagzakken. Er zit namelijk geen patent op het woord en mag dus overal op gezet worden. 

Een niet-ergonomische draagzak herken je aan deze punten: 

  • De draagzak heeft een verhard rugpand waardoor je baby een rechte rug heeft in plaats van een natuurlijke bolling.
  • Met deze draagzak heeft je kindje geen knie tot knie ondersteuning maar hangen de beentjes recht naar beneden.
  • De draagzak heeft onvoldoende nekondersteuning en je baby kan snel scheefzakken. 
  • Doordat deze draagzak bovenstaande punten heeft zal het gewicht verkeerd verdeeld worden en krijg je als dragende ouder snel last van je schouders en rug.

Omdat het zwaarder draagt stoppen de meeste ouders die een niet ergonomische draagzak gebruiken vaak snel met dragen omdat het niet comfortabel is en zwaar draagt en dat is natuurlijk zonde, want het dragen van je baby is zo fijn!

Hoe herken je een ergonomische draagzak?

Gelukkig is er tegenwoordig een scala aan goede ergonomische draagzakken en gaan ook de merken die voorheen niet zo goed keken naar onderstaande punten steeds beter scoren. Waar moet een ergonomische draagzak aan voldoen?  

Een ergonomische draagzak herken je aan deze punten: 

  • De draagzak heeft een soepel rugpand die ruimte geeft voor de natuurlijke bolling van de rug van de baby.
  • Met deze draagzak heeft je kindje knie tot knie ondersteuning, waarbij de onderbeentjes in rust netjes naar beneden hangen.
  • De draagzak heeft voldoende ondersteuning voor je baby, zijdelings maar ook tot de onderkant van de oorlelletjes. Zo kan je baby niet scheefzakken.  
  • Omdat de draagzak ergonomisch is, zal het gewicht ook voor de dragende ouder goed verdeeld worden, hierdoor is hij niet alleen ergonomisch voor het kindje, maar ook voor de ouder.

Met een ergonomische draagzak kun je je kindje dus veel langer blijven dragen en hoef je niet vroegtijdig te stoppen omdat je last krijgt van je lijf. Je mag je baby/kindje hierin zolang dragen als voor jullie comfortabel is!

Dragen en heupdysplasie

Als je kindje al een aanleg heeft voor heupdysplasie kan het ergonomisch dragen zeker helpen om alles goed op zijn plaats te houden. Zelfs kindjes met een spreidbroekje kunnen en mogen gedragen worden. Overleg dit altijd wel met je specialist waarbij je onder behandeling bent en een gespecialiseerde draagconsulent.

Alle draagzakken die we verkopen bij ikbenmama zijn ergonomisch. Je koopt bij ons dus altijd een draagzak die jouw kindje de allerbeste houding geeft en voor jou ook lekker zit. Hierbij willen we wel graag vertellen dat het passen van een draagzak altijd het beste is. Niet elke draagzak past bij elk postuur. Dit kan ook bij ons in de winkel  

 

Meer informatie over dragen?

We geven in een gratis PDF uitgebreid antwoord op de drie meest gestelde draagvragen. Je kunt hem hier downloaden.

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Darmkrampjes Alle baby's hebben er last van, darmkrampjes. Ze zijn heel vervelend en je ontkomt er niet aan, maar wat kun je doen om je baby te helpen?
  4. Reflux Reflux komt steeds vaker voor, maar wat is het en kan het kwaad?
Gerelateerde producten