Over babynestjes zijn de meningen verdeeld. Van "ze zijn onveilig" tot "wij konden niet zonder". Maar waarom is dat en waar moet je op letten bij het aanschaffen van een babynestje?
Wat is een babynestje?
Een babynestje is een soort mandje voor je baby met opstaande randjes in de vorm van een U. In het midden zit er een stevig matrasje waar je je baby op kunt leggen. Het babynestje wordt gezien als een knus plekje voor je baby die geborgenheid geeft in een grote ruimte. Ze zijn overgewaaid uit Scandinavië en staan tegenwoordig op menig baby uitzetlijst of op de kraamcadeaulijst.
Zijn babynestjes veilig?
Door veel ouders die hem met plezier hebben gebruikt wordt een babynestje aangeraden. Bij goed gebruik zijn babynestjes veilig, maar wat is nu goed gebruik? Een babynestje kun je gebruiken om je baby een geborgen gevoel te geven als je hem/haar even neer moet leggen. Vaak wordt een babynestje gebruikt om de baby op de bank te leggen of een geborgen gevoel te geven als ze in de box gelegd moeten worden. Het babynestje is alleen veilig als je zicht hebt op je baby en je baby wakker is, het is niet veilig om je baby er in te laten slapen. Ook al wordt dit door vele producenten wel als verkoop argument gebruikt.
Waarom is een babynestje niet veilig om in te slapen?
De twee grootste risico's aan het slapen in een babynestje zijn rebreathing en warmtestuwing.
Rebreathing: Bij rebreathing ademt je baby constant dezelfde lucht in. Elke keer dat deze lucht ingeademd wordt zit er minder zuurstof in, lucht die je uitademt bevat geen zuurstof meer maar koolstofdioxide. Je kunt je dus voorstellen als je telkens dezelfde lucht inademt je hier geen zuurstof meer uit kan halen. Hierdoor kan je baby komen te overlijden.
Wanneer je baby met het gezichtje te dicht bij een van de randen van het babynestje ligt kan er rebreathing voorkomen. Wanneer je baby slaapt merk je niet dat dit gebeurt en is het al snel te laat. Daarom wordt het afgeraden om je baby te laten slapen in een babynestje of hem te gebruiken zonder toezicht.
Warmtestuwing: Pasgeboren baby's hebben moeite met het reguleren van hun eigen temperatuur. Als je baby het te warm heeft kan hij deze warmte niet kwijt, voor baby's is dit heel gevaarlijk en hier kan een baby ook aan overlijden. Dit komt vaak voor als er producten worden gebruikt die de warmte niet goed reguleren. Dit is ook de reden waarom dekbedden afgeraden worden. In een babynestje kan het ook te warm worden omdat er weinig luchtcirculatie is, ook daarom wordt het slapen van een baby in een babynestje afgeraden.
Het is dan ook altijd aan te raden dat wanneer je baby begint met rollen het babynestje niet meer te gebruiken. Je baby kan dan te dicht bij de randen terecht komen.
Waar kun je op letten bij het aanschaffen van een babynestje?
Er zijn een paar punten waar je op kunt letten als je een babynestje wil aanschaffen voor je kleine wonder. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje.
- Zijn de stoffen waar het babynestje van is gemaakt OEKO-TEX gecertificeerd?
Wanneer een product een OEKO-TEX standaard 1 certificaat heeft kun je er vanop aan dat alle materialen die gebruikt zijn om dit product te maken veilig zijn. - Heeft het babynestje geen losse elementen?
Sommige babynestjes hebben koordjes waarmee je de randen kan aanpassen. Losse koordjes zijn een no go als het gaat om veiligheid van een babynestje ;). - Is het babynestje gemaakt van ademend materiaal?
Om er zeker van te zijn dat er geen verstikkingsgevaar is moet de rand van het nestje uitgebreid getest zijn op luchtdoorlatendheid. Dit gebeurt met een specifieke veiligheidsmethode zoals bepaald in BS 4578:1970. Hier onderzoeken ze het ademend vermogen en de hardheid van het babymatras. - Hoe is de stevigheid van het matrasje in het babynestje?
Ook al is je baby niet zo zwaar, een goed stevig en degelijk matrasje is wel belangrijk. Als het matrasje door de matrassentest komt (EN-16890) kun je ervanuit gaan dat het een goed matrasje is. Met deze norm worden ze getest of je baby zich kan bezeren, beklemd kan raken of kan stikken in onderdelen van het matrasje. - Is de vormgeving van het babynestje veilig?
Veel (zelfgemaakte) babynestje hebben nog wat ruimte onder de rand. Om te voorkomen dat je baby hier tussen kan komen met het gezichtje moeten de naden korter gestikt worden, zodat er tussen rand en matrasje geen ruimte is. Hierdoor heb je een maximale luchtdoorlaatbaarheid en is de kans op verstikking nihil (door rebreathing kan dit nog steeds wel mogelijk zijn, blijf er dus ten alle tijde bij!)
Babynestjes bij ikbenmama
Bij ons vind je de babynestjes van het Scandinavische merk Voksi. Deze babynestjes voldoen aan alle eisen en zijn veilig in gebruik. Voksi is afkomstig uit Denemarken en wil alle kinderen en ouders kennis laten maken met hun 'Scandinavion Childhood'. De babynestjes van Voksi zijn licht van gewicht, compact en makkelijk overal mee naartoe te nemen. Door het 3D mesh matras hebben ze een goede luchtdoorlatendheid. Deze babynestjes hebben geen koordjes en zijn daardoor ook extra veilig.
Nieuwsbrief voor alle mama's
Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt.