Hoe veilig is dat samen slapen nou eigenlijk? En welke opties zijn er?
Samen slapen? Dat is toch helemaal niet veilig?
Het slapen met je baby op één kamer is bezig met een opmars. Wat niet zo gek is, want eigenlijk is het heel logisch. Je baby heeft 9 maanden lang bij jullie geslapen in de buik, hoe fijn is het dan voor de baby en voor jou om dichtbij elkaar te zijn, ook in de nacht?
Het is natuurlijk een keuze die je zelf maakt, maar wij merken vaak dat ouders vanuit ontwetenheid en/of gebrek aan informatie niet aan co-sleeping doen terwijl wij van mening zijn dat het voor zowel ouders als kind heel fijn kan zijn, daarom hebben we deze blog geschreven.
Termen
Ook wij wisten bij de geboorte van ons eerste kind niet veel van co-sleeping af. Maar wat goed voelde, was om haar dichtbij te hebben, zeker in de eerste weken. Met als gevolg dat er in onze slaapkamer permanent een reiswieg stond. Wij deden dus eigenlijk aan rooming-in; je kind in dezelfde ruimte als de ouders laten slapen.
Rooming-in is een vorm van co-sleeping. Co-sleeping als term wordt ook wel gebruikt als je je kindje echt in het ouderlijk bed laat slapen. Maar dat wordt eigenlijk beter omschreven als bed-sharing. Wanneer wij het over co-sleeping hebben, hebben we het over je kindje naast het ouderlijk bed laten slapen in een aanschuifwieg, oftewel co-sleeper.
Voor- en nadelen en randvoorwaarden
Zowel vanuit ervaring, wetenschappelijk onderzoek en ook gezond verstand zijn er een groot aantal voordelen te noemen van rooming-in, cosleeping en/of bed-sharing;
- Baby’s en ouders voelen zich meer geborgen en minder onzeker wanneer ze in elkaars buurt zijn.
- Co-sleeping draagt bij aan een betere hechting tussen baby en ouders, de baby hoort, ruikt en ziet jou dichtbij en voelt zich veilig.
- Borstvoeding ’s nachts is veel minder gedoe, zeker bij co-sleeping en bedsharing. Daarnaast vallen moeder en kind weer sneller in slaap.
- Signalen van de baby worden door (vooral door de borstvoedende) moeder eerder opgepikt, wat de hechting tussen beide bevordert.
- Co-sleeping baby’s slapen rustiger en huilen minder, wat voor zowel ouders als kind de kwaliteit van slaap ten goede komt, wat overall een positief effect heeft.
- Dit wordt onderschreven vanuit fysiologisch onderzoek; co-sleeping baby’s hebben bijvoorbeeld een stabielere temperatuur en een meer regelmatigere hartslag en ademhaling.
Er zijn natuurlijk ook wat nadelen te noemen, maar die hebben vooral betrekking op bed-sharing. Mogelijke risico’s daarvan zijn:
- Oververhitting bij de baby, met name als deze onder het dekbed van de ouders ligt of kan komen.
- Het rollen van een ouder op het kind.
- Het uit bed vallen van de baby.
- Als ouders dien je rekening te houden met het feit dat er een kleintje naast je slaapt, m.b.t. avond- en nachtactiviteiten.
Geen van deze nadelen heeft betrekking op rooming-in of co-sleeping met een goede co-sleeper, vandaar dat ons persoonlijke advies altijd is om, indien mogelijk, aan rooming-in of co-sleeping te doen en pas wanneer je heel erg overtuigd bent (en je goed geïnformeerd hebt) voor bed-sharing te kiezen. Bijkomend voordeel van een (goede) co-sleeper is dat het wiegje afneembaar is. Hierdoor kan je kindje de hele dag door dezelfde slaapomgeving hebben, wat bevorderlijk kan zijn voor de slaapjes.
Eigenlijk vinden wij dat als je even nadenkt, rooming-in of co-sleeping eigenlijk alleen maar voordelen heeft! De enige reden waarom we kinderen vanaf de geboorte een aparte slaapkamer geven is omdat we het gewend zijn, wat natuurlijk altijd een slechte reden is om iets te doen.
Dit wil overigens niet zeggen dat wij tegenstander zijn van bed-sharing, in tegendeel. Wij zien co-sleeping als iets wat voor iedereen toegankelijk is en geen nadeel heeft, terwijl bed-sharing wat meer voorbereiding vraagt en enkele nadelen zou kunnen hebben.
Wat heel belangrijk is om te vermelden is het grote nadelige effect van roken en samen slapen. Hier kunnen we heel duidelijk in zijn; wanneer één van beide ouders rookt, is volgens onderzoek bed-sharing, co-sleeping en rooming-in af te raden. Dan is je kleintje beter af in een eigen, goed geventileerde kamer.
Verder zijn er nog een aantal aspecten waar je op moet letten bij bed-sharing, zoals medicijngebruik, ziektes of aandoeningen bij de ouders, het niet combineren van inbakeren en bed-sharing, oververmoeidheid en/of overgewicht bij de ouders en het gebruik van alcohol. Blijf altijd je gezonde verstand gebruiken, dan kom je een heel eind.
Waar moet je op letten bij het kopen van een co-sleeper?
Een goede co-sleeper moet aan een aantal punten voldoen, hier zijn ze:
- Zorg dat het bedje vastgemaakt kan worden aan het ouderlijk bed.
- Zorg dat de zijkant van het bedje naar beneden geklapt kan worden in het ouderlijk bed. Deze twee punten zorgen ervoor dat er geen gat kan ontstaan tussen het ouderlijk bed en de co-sleeper.
- Zorg dat de co-sleeper in hoogte verstelbaar is.
- Let goed op de verkrijgbaarheid van extra beddengoed.
- Als de co-sleeper een klein beetje schuin gezet kan worden, kan dit helpen tegen reflux, verkoudheid en krampjes.
- Sinds 2 jaar zijn er nieuwe richtlijnen die aangeven dat je kindje 12 centimeter lager moet liggen in de co-sleeper om te voorkomen dat je kindje in je bed kan rollen wanneer de zijkant openstaat. Kijk goed of de co-sleeper die je op het oog hebt daar ook aan voldoen.
Let op de kwaliteit van het matras, of de verkrijgbaarheid van een biologische matras in de maten van de co-sleeper.
Ons assortiment
Bij ikbenmama hebben we al jaren de Bednest Co-sleeper in ons assortiment. Het schitterende design en de goede functionaliteit hebben geleid tot vele tevreden mama’s, papa’s en baby's. En daar zijn we natuurlijk heel blij mee.
Het enige nadeel van de Bednest co-sleeper is de prijs. Vandaar dat we gezocht hebben naar een wat betaalbaarder alternatief, zonder in te moeten leveren op functionaliteit en zo min mogelijk op design. En we hebben de Snüzpod gevonden! Wellicht wat minder stylish qua design, maar de Snüzpod voldoet aan alle eerder genoemde punten en is wat vriendelijker voor de portemonnee. Ook jullie zijn fan, de Snüzpod heeft ons de afgelopen jaren vergezeld op menig beurs en jullie zijn net zo enthousiast als wij!
Zoals met al onze producten staan we volledig achter deze twee co-sleepers en hopen dat ze jullie veel plezier, een goede nachtrust en een goede hechting bezorgen.
Literatuurverwijzingen en andere informatiebronnen
Literatuurverwijzingen
McKenna, J., et al, “Experimental studies of infant-parent co-sleeping: Mutual physiological and behavioral influences and their relevance to SIDS (sudden infant death syndrome).” Early Human Development 38 (1994)187-201.
C. Richard et al., “Sleeping Position, Orientation, and Proximity in Bedsharing Infants and Mothers,” Sleep 19 (1996): 667-684 Touch in Early Development, T. Field, ed. (Mahway, New Jersey: Lawrence Earlbaum and Assoc., 1995).
Andere informatiebronen
www.bednest.com
www.snuz.co.uk
www.inbakeren.nl
www.askdrsears.com
http://cosleeping.nd.edu/safe-co-sleeping-guidelines/
https://www.oeiikgroei.nl/baby/slapen/veilig-samen-slapen-met-je-baby/
http://kiind.nl/samen-slapen-is-veilig/
Meer slaap informatie?
We kunnen ons het heel goed voorstellen dat wanneer je je eerste kindje verwacht je eigenlijk geen idee hebt hoe het allemaal zal gaan. Daarom hebben we informatie verzameld die ook wij graag hadden willen weten voor onze eerste kindjes geboren waren. Schrijf je in op deze pagina en ontvang de informatie gratis op de mail :).
Nieuwsbrief voor alle mama's
Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt.