Kan ik mijn baby verwennen als ik hem/haar draag?
Het is een veelgestelde vraag: “Kan ik mijn baby verwennen als ik het draag?”, waar we een snel antwoord op kunnen geven: nee, je kunt je baby niet verwennen. We leggen je graag uit waarom dat is, zodat je met een gerust hart je baby bij je kan blijven dragen en de aandacht kan geven die hij nodig heeft.
De verwachting die je hebt vs de realiteit
In deze tijd hebben we hoge verwachtingen van een baby; ze moeten zo snel mogelijk door slapen het liefst in een eigen kamertje, huilen is taboe en er moet zo lang mogelijk tussen de voedingen zitten. Ontzettend onrealistisch, want zeg nou zelf, als je 9 maanden lang een lopend buffet hebt genoten met de warmte en geborgenheid van mama, wil je dat toch niet ineens zelf doen?
Je baby heeft een natuurlijke basisbehoefte om dicht bij je te zijn. Het is dan ook niet meer dan logisch dat als je je baby weg legt ze begint te huilen. Vanuit de natuur betekent weggelegd worden namelijk gevaar. Bij jou is het veilig, geborgen en is er uiteraard eten voor in het buikje.
Het vierde trimester
De eerste periode na de geboorte van je baby noemen we ook wel het vierde trimester. Dat mensen baby's met 9 maanden geboren worden, wil niet zeggen dat ze helemaal volgroeid zijn. Ze passen dan nog door het geboortekanaal, dat is de enige reden dat ze er met dit termijn uit komen. Het is daarom volkomen normaal dat je baby gaat huilen wanneer je hem of haar weglegd. Het voelt niet meer veilig, niet meer warm en geborgen. Als je je baby zoveel mogelijk bij je houd (wat in andere landen heel normaal is en automatisch al gebeurt) geef je eigenlijk aan; maak je geen zorgen, stop je energie in het groeien wij doen de rest. In het vierde trimester moet vooral het zenuwstelsel en het verteringsstelsel nog verder rijpen.
Huilen als communicatie
Baby’s huilen dus altijd met een reden; ze hebben honger, voelen zich eenzaam, hebben pijn of willen een schone luier. Speel ook vooral in op deze behoeftes, een pasgeboren baby kan namelijk nog niet het onderscheid maken tussen het huilen en de reactie die daarop volgt door mama en/of papa voordat ze 6 maanden oud zijn. Een baby heeft daarbij ook geen ander communicatie middel, en huilen is de enige manier waarop ze gehoort worden. Daarom kun je ze dus niet verwennen met jouw nabijheid of aandacht. Het is dus ook niet erg om je baby lekker bij je te houden met regeldagen, als hij last heeft van krampjes, de slaap moeilijk kan vatten of andere redenen waarom hij dichtbij je wil blijven. Maak het jezelf gemakkelijk met een plekje op de bank en als dat niet kan neem je baby dichtbij in een draagzak of draagdoek.
Hoe lang mag ik mijn baby dan dragen?
Weet je wat het mooiste is? Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden. Dit is niet slecht voor de ontwikkeling van je kindje en zoals je hierboven hebt gelezen kun je je baby er ook niet mee verwennen.
Ook wanneer je kindje ziek is en koorts heeft is dragen heel fijn. Doe dit dan huid op huid. De borst van mama heeft namelijk een temperatuurregelende functie en kan helpen om de koorts bij de baby te verlagen.
Hoe lang kan ik mijn kindje blijven dragen?
In het verlengde van deze vraag komt ook vaak: “Hoe lang kan ik mijn kindje dragen?” Ook voor deze vraag is er een makkelijk antwoord: Er zit geen limiet op hoe lang je je kindje draagt. De ene ouder wil graag zijn kindje alleen de eerste paar maanden dragen, terwijl de ander het kindje nog draagt met 4 jaar.
Doe wat goed voelt en waar jullie beide behoefte aan hebben. Het is wel aan te raden om het dragen van je baby langzaam op te bouwen. Wanneer je het eenmaal gewend bent en het dagelijks doet groeien je spieren met je kindje mee en zal het ook wanneer je kindje ouder wordt niet zwaar aanvoelen. Merk je dat je kindje te groot wordt voor de draagzak, dan kun je kijken naar een grotere.
Schroom dus niet om gebruik te maken van de draagzak of draagdoek en neem je kindje lekker vaak bij je, voed op verzoek en maak gebruik van een co-sleeper of slaap veilig samen. Geniet van de eerste tijd want ze groeien al hard genoeg ;).
Google is vaak de eerste waar je je vraag als nieuwbakken ouder aan stelt. Maar vergeet niet op je eigen gevoel te vertrouwen, jij kent je kindje het beste en weet immers beter dan wie ook wat je baby nodig heeft.
Nieuwsbrief voor alle mama's
Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt.