15% korting op bijna alles! Kom ook langs in onze fysieke winkel geopend op zaterdag van 10:45 - 16:00 uur. 

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Zindelijkheid, zo pak je het aan!

Wanneer zijn ze er klaar voor? Welke methode gebruik je? Er zijn er velen! En natuurlijk is ieder kind anders. Zo wordt er vaak gezegd dat meisjes sneller zindelijk zijn dan jongens. Maar is dat wel zo? Er zijn ook landen waar ze kinderen rond hun eerste verjaardag al “trainen” om naar het toilet te gaan. Ik geef in dit blog wat basistips, ik zal geen methodes op je af vuren, want deze kun je op internet te over vinden. Kijk naar wat het beste bij jullie past!

Wanneer begin je met zindelijkheidstraining?

Ik denk dat je vooral moet kijken naar je kind, ergens gaan ze aangeven dat ze naar het toilet moeten. Komt er een poepje aan of een plasje? Soms zullen ze het zeggen, soms laten ze het zien. Gaan ze zich bijvoorbeeld verstoppen in een hoekje of onder de tafel, soms ook helemaal niet hoor, dan begin je gewoon ergens met een methode waarvan jij denkt dat het werkt. Je kindje kan het spannend vinden om naar de wc te gaan, of op het potje te zitten. Wees geduldig en wil niet te snel, ze leren het uiteindelijk allemaal. 

Wachten tot de zomer?

Mijn eerste tip, en deze komt vooral van de adviezen van tantes en oma’s. “Wacht tot het zomer is en laat ze lekker in hun blote billen rondlopen” deze tip stimuleer ik vooral niet. Natuurlijk zit er ergens een kern van waarheid in, want dan voelen ze dat ze nat worden en je hebt minder was. Het is natuurlijk ook geen fijn gevoel als het normaal in een luier terecht komt. Maar er is een keerzijde! Stel, je kindje leert naar de wc te lopen wanneer ze aandrang voelen, dan zitten ze, hop op het potje of de wc. Ze hoeven verder geen handelingen te doen. Maar als jullie dan buitenshuis zijn, of het is minder lekker weer, dan hebben ze meestal ondergoed én een broek aan. En ineens duurt het veel langer om op het potje of de wc te gaan, ze moeten minimaal 2 lagen kleding los maken en uit doen. Met als gevolg dat ze misschien te laat op de wc zitten. Dit kan ze onzeker maken en daardoor een terugval krijgen. Daar gaat dan al jullie moeite!


Het maakt dus niet uit of je met goed of slecht weer start, natuurlijk is het fijner om buiten te zijn zodat je vloer, tapijt of bank niet nat of vies wordt. Maar geef ze ten alle tijden een onderbroekje én de kleren aan die ze normaal dragen. Er zijn dunne trainingsbroekjes die je kunt gebruiken zodat niet gelijk alles nat is, maar ze wel voelen dat er wat zit. Of koop de onderbroekjes wat goedkoper zodat het niet erg is als je iets niet helemaal schoon krijgt.

Waar zet je het potje neer?

Mijn volgende tip, wat eigenlijk heel logisch is als je hem hoort, maar niet altijd bij je op komt als je gaat starten met trainen. Het potje wat je gaat gebruiken, zet je, als dat kan, in de wc. Dus niet in de keuken of de woonkamer. Zo leren ze naar de juiste te plek te lopen en in te schatten dat ze deze afstand moeten afleggen voordat ze kunnen gaan zitten. Mocht je geen potje willen gebruiken, zorg dan voor een goede bril verkleiner en een opstapje. Dit opstapje blijf je gebruiken tot ze met hun voeten bij de grond kunnen, of zelfs langer. Dit is om de juiste houding te hebben voor het ontlasten, zodat de darmen een juiste “vorm” aannemen en er dus een goede stoelgang ontstaat.

Jongetjes leer je het beste zittend plassen, dit is het beste voor het bekken, want het is een ontspannen houding. Dit voorkomt ook een urineweginfectie voorkomen, als je staand plast wordt je blaas niet helemaal geleegd en bij zittend plassen wel ;).

En in de nacht?

De nachten zijn natuurlijk een ander verhaal. Vaak zijn kindjes overdag goed zindelijk, maar de nachten nog niet. Natuurlijk kun je gebruik maken van luiers in de nacht, of een wegwerp matje. Hier begonnen wij zo laat met zindelijk worden, dat ze binnen no-time overdag én de nacht zindelijk waren, maar ook dit is bij ieder kind natuurlijk anders.
De basistips zijn hier wel van toepassing. Laat ze niet meer veel drinken voor het slapengaan, na het avondeten nog een paar slokjes en laat ze altijd even plassen voordat ze naar bed gaan. Je kunt eventueel wanneer je zelf naar bed gaat je kindje nog even wakker maken om te plassen, maar kijk ook of dit de slaap niet teveel verstoord. 

Wel of niet belonen?

Je moet vooral heel veel geduld hebben, word niet boos of ongeduldig, dit zal je kindje niet stimuleren om het beter te gaan doen. Belonen kan helpen, ook per kind verschillend, maar ben ook weer niet te enthousiast met stickers uitdelen en cadeautjes beloven. Het kan een valstrik zijn, plassen tot ze genoeg stickers hebben om hun beloning in de wacht te slepen en daarna alles weer te laten vieren. Een kleine beloning is ook een beloning. Stickers plakken kan al voor genoeg stimulans zorgen, of mega enthousiast reageren op het plasje in het potje. 


Help je kindje ook herinneren, vraag regelmatig of ze moeten plassen. Want in spel kunnen ze dit zo maar vergeten!


Succes, ook jullie kunnen dit.


Liefs
Sanne

 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde producten